محسن محفوظي افزود: تالاب بختگان يکي از تالاب هاي مهم کشور در استان فارس است که اکنون کاملا خشک شده است.
وي اظهار کرد: آب تالاب بختگان از دو رودخانه کر و سيوند تامين مي شود که منبع اصلي تامين آب آن از رودخانه کر است که به علت احداث سه سد بر روي آن، حقابه مورد نياز تالاب به آن نمي رسد زيرا تامين آب شرب، کشاورزي و صنعت در اولويت قرار دارد.
وي ادامه داد: وزارت نيرو سالانه حقابه اي حدود 60 ميليون متر مکعب براي تالاب بختگان در نظر گرفته که تاکنون هيچ ميزان از آنرا تامين نکرده است.
محفوظي با بيان اينکه حدود 130 هزار هکتار اراضي کشاورزي در پايين دست اين سه سد وجود دارد گفت: کشاورزان با احداث چاه هاي غير مجاز و پمپاژ آب رودخانه مانع رسيدن آب به تالاب بختگان مي شوند.
وي افزود: در بودجه سال 94 اعتباري حدود 2.5 ميليارد تومان براي احياي تالاب هاي استان فارس با اولويت تالاب بختگان ديده شده است که بر اين اساس در تلاش براي تهيه برنامه مديريت زيست بومي تالاب با مشارکت جوامع محلي و ذينفعان هستيم.
محفوظي اظهار کرد: البته در سال هاي 92 و 93 يک سري کارهاي فرعي مانند تعيين حريم تالاب بختگان با هدف جلوگيري از هر گونه دخل و تصرف در حريم تالاب انجام شده و اکنون حريم بخش هاي زيادي از تالاب مشخص شده است.
وي ادامه داد: تالاب کمجان يکي از تالاب هاي اقماري تالاب بختگان است که با همکاري و مشارکت مردم محلي احيا شده است زيرا زندگي و معاش اهالي منطقه به اين تالاب وابسته بود بنابراين با همکاري و مشارکت مستقيم مردم مي توان تالاب بختگان را دوباره احيا کرد.
کارشناس معين تالاب هاي استان فارس گفت: استان فارس 12 تالاب دارد که از اين تعداد 6 تالاب شامل بختگان، طشک، مهارلو، پريشان ، کافتر و ارژن اصلي و دائمي و بقيه فصلي هستند که بيشترين وابستگي آنها به منابع زير زميني است و اکنون نيز به علت کاهش بارندگي و برداشت هاي بي رويه سطح آبهاي زير زميني بسيار کاهش يافته است.
وي افزود: حدود 60 تا 70 درصد تالاب هاي اصلي و دائمي استان فارس خشک شده است و به طور جداگانه هر تالاب نيز حدود 20 تا 30 درصد از آن باقي مانده است.
تالاب بختگان از درياچه هاي ايران در استان فارس است که اکنون کاملا خشک شده است.
اين تالاب زيستگاه زمستانه پرندگاني است که از روسيه و دشت هاي سيبري به ايران مهاجرت مي کردند مانند فلامينگو، درنا، کبوتر دريايي، آب چليک، مرغابي و غازکه همگي در حفظ بوم ساختار و محيط زيست نقش بسيار ارزنده اي داشتنند.
بختگان باعث افزايش رطوبت هوا مي شد و به علت بلند بودن ارتفاع کوه هاي پيرامون ني ريز، رطوبت حاصله در هواي همان منطقه باقي مانده و باعث ثمردهي درختان انجير، بادام، رز و زيتون در کوه ها مي شد که مي توان به نوعي آن را آبياري مصنوعي کوه ها ناميد.
تاریخ خبر: شنبه 20 تیر ۱۳۹۴ منبع: خبرگزاری ایرنا