"سعید موسوی" در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه آذربایجان غربی، گفت: آلودگی هوا در استان ناشی از دو عامل اصلی گردوغبار و وارونگی هوا است که وارونگی هوا در ماه های سرد سال از احتراق سوختهای فسیلی در منابع آلاینده ساکن مناطق مسکونی و منابع متحرک اتومبیلها اتفاق میافتد.
وی ادامه داد: آلودگی هوای ناشی از گردو غباربیشتر در فصلهای بهار و تابستان ناشی از ریزگردهای وارده از کشورهای همسایه مانند عراق و سوریه است که شدت بیشتری از منابع داخل دارد.
رئیس اداره امور آزمایشگاههای محیط زیست آذربایجان غربی افزود: ریزگردهای ناشی از تخریب مراتع، جنگلها و دریاچه ارومیه در چند سال اخیر یکی از منابع دیگر آلودگی هوا به شمار میرود.
موسوی گفت: در 10ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه میزان روزهای پاک بیشتر شده است و از تعداد روزهای خیلی ناسالم و خطرناک نیز کاسته شده است.
وی ادامه داد: میزان غلظت ذرات معلق در روزهای مختلف سال نسبت به شدت آلودگی متفاوت است اما در تابستان گذشته تا میزان 2300 میکروگرم بر مترمکعب نیز ثبت شده است که میزان استاندارد آن 150 میکرو گرم بر متر مکعب است.
موسوی گفت: در سطح استان هشت ایستگاه سنجش آلودگی هوا وجود دارد که چهار ایستگاه در ارومیه و چهار ایستگاه دیگر در شهرستانهای خوی، بوکان، سردشت و سلماس قرار دارد که ایستگاههای سردشت و سلماس مخصوص اندازهگیری گردو غبار هستند و آلایندههای گازی را اندازهگیری نمیکنند.
رئیس اداره امور آزمایشگاههای محیط زیست آذربایجان غربی گفت: بودجههای متعددی در سازمانهای مختلف از جمله نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، بهسازی و بالابردن استانداردهای ساخت خودروها، تولید بنزینهای استاندارد، فرهنگ سازی، آموزشهای زیست محیطی، پایش صنایع آلاینده هوا، نوسازی خط تولید واحدهای دارای آلودگی هوا، نصب سیستم پایش آنلاین پایین آلودگی هوای محیطی و ناشی از دودکشها و پایش منابع آلاینده ساکن مثل مجتمعهای مسکونی برای کاهش آلودگی هوا در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه منشاء اصلی گردو غبار خارج از کشور است و باید در سطح منطقهای اقدام شود که نیاز به همکاریهای بینالمللی دارد، گفت: طرحهای احیا مناطق گردو غبار خیز چون بیشتر در مناطق ناامنی وجود دارد با مشکل مواجه شده است.
سرپرست معاونت نظارت و پایش محیط زیست آذربایجان غربی افزود: از امسال با همکاری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه طرح مطالعه منشاءیابی مناطق گردو غبار خیز استان، ارائه و راهکارهای مدیریتی جهت کاهش ریزگرد ها طرح شده است که در سال 95 به پایان خواهد رسیدو در این طرح مناطق گرد و غبار خیز دریاچه ارومیه نیز مطالعه خواهد شد.
موسوی ادامه داد: به منظور تثبیت شنهای روان منطقه جبل کندی ارومیه که از جمله مناطق گرد و غبار خیز دریاچه ارومیه است اقدام به کاشتن نهال مالچپاشی بیولوژیک شده است.
وی با اشاره به منابع آلاینده مانند سیمان، پتروشیمی و نیروگاهها گفت: در مرکز کنترل و پایش اداره محیط زیست استان پایش مداوم انجام میشود و در صورت بالا بودن آلایندهها از استاندارد اخطارهای لازم داده میشود.
رئیس اداره امور آزمایشگاههای محیط زیست آذربایجان غربی در خصوص صنایع آلاینده گفت: این صنایع به صورت دورهای توسط آزمایشگاههای تخصصی اداره کل و آزمایشگاههای متعدد محیط زیست به صورت نامحسوس کنترل میشود.
سرپرست معاونت نظارت و پایش محیط زیست آذربایجان غربی در خصوص اقدامات شهرداری برای کاهش آلودگی هوا گفت: سازمان های تاکسیرانی و اتوبوسرانی شهرداری اقدام به نوسازی و بازسازی ناوگان کرده است و کاهش سن فرسودگی خودروها و کاهش سن معاینه فنی خودروها از پنج سال به دو سال از دیگر اقدامات به منظور کاهش آلودگی هوا است.
وی ادامه داد: استفاده نکردن از خودروهای فرسوده و غیراستاندارد، اقدام به معاینه فنی خودروها، استفاده از موتورخانههای هوشمند، تنظیم دمای خانه، استفاده کمتر از سوختهای فسیلی در فصل زمستان، استفاده از ناوگانهای حمل و نقل عمومی جهت تردد در مناطق مختلف شهر و محل کار و استفاده کمتر از خودروهای شخصی از جمله اقداماتی است که شهروندان جهت کاهش آلودگی میتوانند انجام دهند.
تاریخ خبر:دوشنبه،26بهمن1394 خبرگزاری ایسنا